06/10/2021
door Joep Everts
Geef een reactie

‘Spelen met stilte’

zondagochtend concert 24 april Zutphen.

Joep Everts (spacedrum, slagwerk, piano, zang) en Liesbeth Niesten (fluiten, shakuhachi en zang) nemen je mee op een muzikale reis. 
Elk concert is een unieke ervaring waarin je kan liggen, zitten of bewegen, waar je zelf behoefte aan hebt. 
De muziek ontstaat door de gezamenlijke afstemming van de musici en de luisteraars op het veld van stilte, waar alle inspiratie uit voortkomt. 
We laten als musici ook onszelf verrassen door de muziek die tot uiting komt. Of het nu harmonisch of ook soms schurend klinkt, alles is welkom!

Aandacht voor dit moment creëert een plek om in jezelf tot rust te komen en daarin samen te zijn. 

We nodigen je van harte uit om mee te gaan op deze muzikale reis! Matjes, kussentjes en stoelen zijn ter plekke aanwezig, neem eventueel een dekentje mee.

Wanneer: Zondag 19 december.
Tijd: 10 tot 11 uur, inloop 9.30 uur met thee en koffie 
Waar: Lokaal 3 van De Proeflokalen, Vispoortplein 16, Zutphen

Vrijwillige bijdrage na afloop naar eigen inzicht en draagkracht.

Graag van te voren opgeven ivm aantal plekken 
liesbeth.niesten@gmail.com

Geluidsfragment: 
https://soundcloud.com/user-824795950/fluit-spacedrum 
of
 https://youtu.be/5nWjHmEUSpo

Spelen met stilte is een samenwerking
van www.klanklichaam.nl en www.deveervrouw.nl
Liesbeth Niesten
www.deveervrouw.nl
Tel. 06 2333 6884


Logo_Liesbeth_FC.png

07/10/2020
door Joep Everts
Geef een reactie

Food for thought….

In het kader van mijn deelname aan de Werkplaats Muzisch Onderzoek heb ik een essay geschreven. Mijn eerste… Het neemt je mee in mijn onderzoek naar de plek van vorm en leegte in muziek en boeddhisme. Het is een speels en improviserend stuk geworden met ook muzikale links. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

18/05/2020
door Joep Everts
Geef een reactie

Stilteconcert digitaal en live!

Kom je ons vergezellen op onze eerste digitale Sound & Silence? Zondag 24 mei kan je van 10.30-11.30 uur via een Zoom-meeting genieten van muzikale voeding voor de ziel. Ik ben met Liesbeth Niesten bezig om muziekopnames te maken, die we via een internetprogramma samenbrengen tot een afwisseling van geluid en stilte. Met hangdrum, dwarsfluit, zang, shakuhachi, klankschalen en ander klein slagwerk is het een moment van expressie en inkeer. Op 24 mei kan je heerlijk aanhaken, liggend op je bank, op je meditatiekussen, en als je wilt onder het genot van je eigen kopje koffie laten meevoeren door stilte en muziek, en meezingen met de mantra speciaal voor deze gelegenheid. We denken dat het samen beluisteren van dit concert nog meer kan bijdragen aan de (innerlijke) verbinding die we juist in deze tijd zo nodig hebben. Daarna is ook nog een kort moment om naar behoefte ervaringen uit te wisselen.
Na afloop kan je naar eigen inzicht een bijdrage doen via Tikkie of een overschrijving. Als je dit live wil volgen, kan je je opgeven bij Joep, info@klanklichaam.nl of Liesbeth, liesbeth.niesten@gmail.com Je krijgt dan van tevoren een link om de Zoom meeting mee te volgen. Daarna staat dit concert ook online om op een eigen moment te beleven.
Voor een voorproefje klik hier.….

En in juni willen we graag ook weer live! Als de voortekenen ons niet bedriegen kunnen we in klein gezelschap dan weer samenkomen, natuurlijk op gepaste afstand. Maar gelukkig draagt muziek ver!
Houdt de website of social media in de gaten, of stuur me een mailtje, dan hou ik je op de hoogte en mis je niks!

03/06/2019
door Joep Everts
Geef een reactie

Verzinnend Zingen!

Wil je vrij uit zingen? Zonder het vangnet van noten, of zelfs een liedje wat je kent…. Ontdekken hoe je samen iets creeërt zonder woorden of afspraken van te voren?

Dan is de workshop Verzinnend Zingen iets voor jou. We gaan muziek maken die al improviserend tot stand komt.

Improviseren is wellicht de leukste manier van muziek maken, je ontdekt nieuwe (samen)klanken en elke sessie is weer anders! Een avontuurlijke reis door de muziek en jezelf. Maar improviseren is soms ook lastig: hoe kom je van het een naar het ander, hoe verleg je grenzen, of hoe blijf je juist binnen een kader?
De Kobranie-methode is een bewezen vorm waarin de procesbegeleider door gebaren dit proces ondersteunt. Uiteindelijk is de groep leidend, zijn taak is helderheid te scheppen en het proces impulsen te geven. De rol van procesbegeleider kan ook afwisselend door andere leden worden ingenomen.
Het resultaat is een moment waar in samenspel ruimte is voor een ieders inbreng.
Door deze opzet kan een ieder op zijn eigen niveau en voorkeur voor stijlen meedoen. Dat maakt de sessies ook zo inspirerend en verrassend.
Je verrijkt je palet van stemkleuren, voelt je vrijer in je expressie, krijgt inzicht in muzikale structuren en spreekt je creativiteit aan.
Tijd en plaats : zaterdag 29 juni 9.30- 12.00 Arnhem, locatie n.t.b.

Kosten: € 25,- Maximaal aantal deelnemers: 10 Er is geen leeftijds- of niveau grens.
Neem contact op om je op te geven of voor meer info!

17/04/2019
door Joep Everts
Geef een reactie

Voetbal en onderwijs: het spel en de knikkers…

Ik was gisteren naar het filosofisch cafe waarin Jan Brantsen een prikkelend betoog hield over het onderwijs. Daarna kon ik ook nog eens genieten van de tweede helft van Juventus-Ajax 😉

Daarover nagenietend en -denkend viel me er een overeenkomst op: in beide gebieden is er een voortdurende discussie over de balans tussen proces en resultaat.
Bij het onderwijs ging het er o.a. over de vraag of een leerproces geslaagd was als er een diploma was gehaald. En of het leerproces ook dan was afgelopen.

Bij voetbal speelt die discussie ook: er is blijdschap dat Ajax gewonnen heeft, maar ook over de manier waarop; het proces.

Jan Brantsen betoogde dat met een diploma het leren natuurlijk niet afgelopen is, we leren ons leven lang. Uiteindelijk moeten we ook nog leren hoe te sterven…
En met voetbal is er altijd weer een volgende wedstrijd. Dat is een last, maar ook een troost. Er is altijd weer een nieuwe kans om te ontwikkelen en te winnen.

Er is ook nog een andere overeenkomst tussen onderwijs en sport: het feit dat een ‘kleine’ ploeg ( in termen van geld en praktische middelen) zover komt. Dat spreekt veel mensen (en ik denk niet alleen Nederlanders) aan. Dat maakt de prestatie eigenlijk nog meer ‘waard’. Dat Barcelona zou winnen van Juventus is gewoon, dat Ajax dat doet is bijzonder.
Hetzelfde ervaar je als een kind uit een achterstandswijk met niet veel bagage of support succesvol dokter, professor of ondernemer  wordt. Generaliserend weten we dat deze mensen een vaak langere weg moeten afleggen dan iemand met meer materiele of sociale ondersteuning.

Het lijkt soms of deze discussie in twee kampen uiteenvalt: degenen die het proces belangrijker vinden of die voor het resultaat gaan.
Persoonlijk denk ik dat het twee kanten van de medaille zijn: we hebben het allebei nodig. De aandacht en de waardering voor het in individuele proces wat iemand doormaakt. En de uitdaging en de sociale en maatschappelijke waarde van het resultaat. Resultaat laat ook zien waar je staat ten opzichte van anderen. Bovendien geeft resultaat ook inzicht in je proces; door de resultaten naast elkaar te leggen zie je je ontwikkeling.

De waardering voor die ontwikkeling is natuurlijk een andere zaak: eigenlijk gaat daar gaat de discussie vaak over. Wat is belangrijk: spel- en leerplezier, of een goedbetaalde baan of winnen…

Het mooie van Ajax, en gelukkig ook nog een  heleboel leerlingen, is het moment dat je dat beide ziet samengaan. Waarin tegenstellingen worden opgeheven. En waar met inspiratie en plezier bijzondere resultaten worden behaald!

12/03/2019
door Joep Everts
Geef een reactie

Deadline….

De deadline voor de workshop muziek en yoga komt dichterbij… en interessant hoe dat werkt. Ik heb een haat/liefde verhouding met deadlines. Vind het moeilijk om er een te maken of te krijgen, maar ervaar ook dat het kan helpen om een drempel te nemen in zaken waar ik tegenop zie. En dat het me in beweging zet, letterlijk en figuurlijk.
Dat kan met kleine taken of beslissingen te maken hebben, maar ook met grotere, zoals een carriere-switch. Het beseffen dat er een eind aan je (werkende) leven komt heeft mij wel geholpen om de stap te nemen om een ander pad in te slaan.

En deze deadline heeft me ook geholpen om er een liedje over te maken 😉

06/02/2019
door Joep Everts
Geef een reactie

” Mijne dames en heren, een perfect concert is niet hetzelfde als een uitvoering zonder fouten”.

Deze quote van een beroemd dirigent schoot mij te binnen toen ik kort geleden een uitvoering bijwoonde van een concert dat opgenomen werd voor de radio. Op het einde van het eerste stuk ging er duidelijk iets fout in een heel open blazersakkoord. Er ging een schok door de zaal en ook door mij. Allerlei gedachtes en gevoelens kwamen op. Verbazing, schaamte, ongemakkelijkheid. Ik wordt even uit de mooie wereld van de muziek, de harmonie getrokken en sta opeens weer in het hier en nu.

Na afloop van het concert werd het publiek verzocht de zaal te verlaten en nam men het betreffende stukje nog eens op voor de uitzending van de volgende dag. Achteraf bleek het om een heel triviaal mechanisch defect te gaan.

Maar toch; het voorval bleef bij bij. Dit is een ‘live’ opname, maar fouten mogen niet meer gehoord worden. En hoe onprettig de gewaarwording ook was ( en vast ook voor de musicus in kwestie) , het was ook een soort ‘wakker worden’, het maakte me ook opmerkzaam wat er wel goed ging.

Ik zie wel een link met algemeen cultuurverschijnsel: de perfecte wereld waar we in willen leven. Waar alles klopt, niks schuurt, en alles maakbaar en repareerbaar is. Ik herken dat ook in mezelf, ik heb zelf in dat orkest gespeeld en streefde naar perfectie. Maar waar het omsloeg in geen fouten durven maken verdween de geest uit de muziek. Werd het vaak mechanisch, stressvol en paradoxaal genoeg maakte ik meer fouten…

Dit is geen pleidooi voor het maken van fouten 😉 Maar een onderzoek hoe hiermee om te gaan. Hoe kun je vrijheid in jezelf en in het contact met anderen vinden om met het onvoorspelbare, het onzekere om te gaan? Hoe kan je streven om zo weinig mogelijk fouten te maken en wanneer ze er zijn ze helemaal te omarmen?

10/09/2018
door Joep Everts
Geef een reactie

Improviseren: tips voor omgaan met onvoorziene omstandigheden.

Improviseren: tips voor omgaan met onvoorziene omstandigheden.

 

Hoe geregeld ons leven ook is, het gaat vaak toch anders dan we ons voorgesteld hadden… En wat dan te doen?

Als musicus improviseer ik vaak samen met anderen. Improvisatie komt van het Latijn en betekent o.a. onvoorzien. Het is vaak wonderbaarlijk wat voor resultaten, zowel muzikaal als op persoonlijk niveau, dat oplevert.
Kunnen we hier een aantal principes uit distilleren die we ook op andere gebieden kunnen gebruiken?

1: Helder waarnemen: wat hoor ik. Wat voel ik, emotioneel, lichamelijk. Zet al je zintuigen open! Van daaruit volgt :

2: Niet oordelen. Niet over jezelf, niet over de ander. Misschien wel de lastigste… Vanuit het niet oordelen ontstaat er ruimte voor een authentieke en passende reactie. Niet bedacht of vanuit routine, maar creatief en persoonlijk.

3: Durf! Geef vorm aan die impuls en laat die horen en zien. Je hebt geen idee hoe precies die vorm eruit gaat zien. En hoe die ontvangen wordt…

En dan ben je weer bij 1… Het is een voortdurende cirkel die je (samen) doorloopt, waar de stappen elkaar soms ook overlappen en inhalen. Je komt in een spelende staat waarin je als vanzelf reageert en weer ruimte geeft.
Wat je hiervoor nodig hebt is een veilige ruimte en spelregels. Die je zelf en samen bepaalt. Je zou het ook cultuur kunnen noemen. Dat vereist dus ook discipline en afbakening.
Ik benieuwd of deze vorm ook in andere gebieden kan werken; heb je daar ervaring mee, of zijn er vergelijkbare vormen?

Als je zelf wil ervaren hoe je je improvisatievermogen zowel muzikaal als persoonlijk kan ontwikkelen zijn er nog plekken op de driedaagse muziek en yoga van 28 to 30 september; zie voor hier voor meer info!

 


Top