Andere werkvormen

Behalve muzikale trainingen en workshops biedt Klanklichaam ook andere werkvormen aan. Naast musicus ben ik ook gecertificeerd NLP-practitioner en trainer/coach (post-HBO opleiding trainer met Hart en Ziel). Daarnaast heb ik veel ervaring met lichaamswerk, meditatie en theatervormen. Al deze middelen zet ik graag in als de situatie daarom vraagt.

NLP is een werkvorm waar ik graag uit put en dicht bij mij staat. Omdat het doelgericht en praktisch toepasbaar is, maar niet oppervlakkig. NLP bestaat ondertussen al bijna een halve eeuw en is nog voortdurend in ontwikkeling. Telkens worden door onderzoek en creatieve processen nieuwe werkvormen en toepassingen gevonden.

Drie aspecten van NLP die me bijzonder aanspreken zijn:

  • De structuur van de subjectieve ervaring; een model om de situatie op alle mogelijke manieren te onderzoeken. Niet alleen rationeel, maar ook emotioneel en mentaal. Dat geeft een vaak veel completer beeld van de mogelijkheden die ook in de situatie verborgen liggen.
  • Vormen om de vraag te onderzoeken. En deze naar een doel te herformuleren. Alleen dat al geeft een heel andere energie en visie.
  •  Ruimtelijk werken. Hierbij wordt het lichaam ook betrokken, en geeft deze vaak waardevolle info en antwoorden.

    ____________________________________________________________________________________________________________________________

Lichaamswerk.
”Het lichaam liegt nooit..” Ik weet niet of deze uitspraak 100% waar is. Ik denk wel dat het lichaam ons veel te zeggen heeft, maar dat het soms ook verward is. Of dat wij niet goed de signalen kunnen interpreteren. Als we ergens pijn of spanning voelen, is dat dan een teken om het rustiger aan te doen, of er juist energie in te steken? Daar zijn geen eenduidige antwoorden op te geven, elk persoon en zijn/haar lichaam is anders. Maar in het ontdekken van je eigen lichaam komt veel kennis vrij die je helpt beter en gelukkiger in het leven te staan. Natuurlijk is het lichaam een factor in het muziek maken, zowel als maker als luisteraar. En daarnaast werk ik ook soms zonder muziek, om zo nog beter tot een bepaalde essentie te komen.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Meditatie is erg in… mindfullnes, zen, retraites. En terecht. De stilte echt tot je door te laten dringen, lichamelijk en geestelijk, is verruimend, ontspannend, inspirerend, en soms ook confronterend. Medititatie kent vele vormen: zittend, liggend, lopend. Zingend, neuriënd, in stilte. Met de focus op de houding, de adem, een koan, een plek op de muur, een mandala. Voor mij is meditatie aandacht. Volledige aandacht voor wat er is. Wat het ook is. Zonder oordeel. Of het nu pijnlijk, mooi, rustgevend, opwindend, lelijk is. En zonder het vast te houden, weer loslaten. Muziek is daarbij een mooie vorm: muziek is alleen maar nu, de klank is nu. En het is niet vast te houden. En het kan zoveel vormen aannemen, en zo snel achter elkaar. En het belangrijkste in muziek is stilte.


Top