Stilte….

| Geen reacties

Stilte: een krachtig middel…

Als mensen muziek gaan maken in mijn workshops of trainingen merk ik vaak de neiging om ervoor te zorgen dat er vooral geen stilte valt. Blijkbaar is dat iets wat vermeden dient te worden.
Stilte kan dus spanning oproepen. Soms is dat niet prettig. Maar soms is dat net wat je wilt… In muziek, maar ook in de dagelijkse communicatie.
Mijn zoon vertelde over een functioneringsgesprek wat hij had, waarin zijn leidinggevende soms een stilte liet vallen. Met de bedoeling dat de ander dan zou praten. En uiteindelijk toe zou geven. Ook in de verkooptechniek werkt dat soms heel goed: een stilte laten vallen zodat de klant gaat praten, en vaak ook richting koopbesluit… De stilte als drukmiddel.
Een heel andere techniek is co-counseling, waarbij de ene persoon alleen luistert  naar de ander.  De stilte, of  het uitblijven van een reactie,  geeft het gesprek een heel andere wending waarin vaak een diepere laag wordt aangeboord.
Om terug te komen op muziek: alles begint en eindigt met stilte. En tussen de klanken is ook ruimte. Het is vaak een verademing om die toe te laten. Om te horen wat er nu echt klinkt, in jezelf, in de ander. Het moet soms even stil zijn om de juiste afstemming te vinden. Het vereist discipline en soms ook moed om de stilte te laten bestaan, maar uiteindelijk leidt het tot rust, inzicht en focus.

Probeer het eens: gewoon 1 minuut alleen of samen stil zijn…. Wat gebeurt er?

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.Top