Improviseren: tips voor omgaan met onvoorziene omstandigheden.

| Geen reacties

Improviseren: tips voor omgaan met onvoorziene omstandigheden.

 

Hoe geregeld ons leven ook is, het gaat vaak toch anders dan we ons voorgesteld hadden… En wat dan te doen?

Als musicus improviseer ik vaak samen met anderen. Improvisatie komt van het Latijn en betekent o.a. onvoorzien. Het is vaak wonderbaarlijk wat voor resultaten, zowel muzikaal als op persoonlijk niveau, dat oplevert.
Kunnen we hier een aantal principes uit distilleren die we ook op andere gebieden kunnen gebruiken?

1: Helder waarnemen: wat hoor ik. Wat voel ik, emotioneel, lichamelijk. Zet al je zintuigen open! Van daaruit volgt :

2: Niet oordelen. Niet over jezelf, niet over de ander. Misschien wel de lastigste… Vanuit het niet oordelen ontstaat er ruimte voor een authentieke en passende reactie. Niet bedacht of vanuit routine, maar creatief en persoonlijk.

3: Durf! Geef vorm aan die impuls en laat die horen en zien. Je hebt geen idee hoe precies die vorm eruit gaat zien. En hoe die ontvangen wordt…

En dan ben je weer bij 1… Het is een voortdurende cirkel die je (samen) doorloopt, waar de stappen elkaar soms ook overlappen en inhalen. Je komt in een spelende staat waarin je als vanzelf reageert en weer ruimte geeft.
Wat je hiervoor nodig hebt is een veilige ruimte en spelregels. Die je zelf en samen bepaalt. Je zou het ook cultuur kunnen noemen. Dat vereist dus ook discipline en afbakening.
Ik benieuwd of deze vorm ook in andere gebieden kan werken; heb je daar ervaring mee, of zijn er vergelijkbare vormen?

Als je zelf wil ervaren hoe je je improvisatievermogen zowel muzikaal als persoonlijk kan ontwikkelen zijn er nog plekken op de driedaagse muziek en yoga van 28 to 30 september; zie voor hier voor meer info!

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.Top