Nonverbale communicatie voor leraren

Muzikale trainingen non-verbale communicatie voor leraren

Inspelend op passend onderwijs en het nog grotere belang van non-verbale communicatie daarin, verzorgt Joep Everts vanaf mei 2014 muzikale trainingen voor leraren. Door in de rol van dirigent te stappen, leren deelnemers op originele en concrete wijze wat het effect is van hun non-verbale signalen. Maar zij leren ook de signalen van hun orkest waar te nemen en te interpreteren. De trainingen worden op locatie gegeven.

Leraar als dirigent

Door zelf een orkest te dirigeren, ervaren leraren het belang van non-verbale communicatie. Wat doe jij als leraar allemaal non-verbaal? Hoe kom je over? En vooral; welk effect heeft dit op jouw klas, jouw orkest? Deze ervaringen worden vertaald naar een concreet stappenplan. Doordat je je bewust wordt van je de non-verbale communicatie, kun je dit als leraar efficiënter inzetten tijdens het lesgeven. Met als resultaat minder moeheid aan het einde van de dag.
Naast deze opbrengst is de training door het hoge interactieve- en ervaringsgerichte gehalte inspirerend en verbindend voor het team. Zie voor meer informatie over dirigeren deze pagina.

Feedback

Een belangrijk element in de training is elkaar feedback geven. Dat voelt soms ongemakkelijk.  Leraren zijn ook gewend autonoom te werken. Muziek helpt om het geven van feedback te ontwikkelen. In het samenspel is een voortdurende terugkoppeling en uitwisseling, daarna is de stap naar de mondelinge vorm makkelijker. Lees hier meer over de andere voordelen van muziek.

Non-verbale communicatie binnen Passend Onderwijs

Als gevolg van het passend onderwijs komen straks nog meer kinderen met verschillende culturele, etnische of sociale achtergronden bij elkaar in de klas. Daardoor speelt non-verbale communicatie straks een nog grotere rol in de interactie tussen leraar en leerling. Een mooi moment dus om daar als leraar voor jezelf aandacht aan te besteden.

Reacties leraren basisschool Stap voor Stap Elst
‘Het leiden van een orkest is een uitstekende oefening in non-verbale communicatie. Je leert veel over je eigen non-verbale communicatie. Maar je leert ook beter opmerken wat de groep je non-verbaal vertelt.’
‘Het gaat om subtiele zaken waar je tijdens het lesgeven eigenlijk te weinig bij stilstaat. Deze training zet je weer even op scherp! En dat is nodig want voor zestig procent communiceren we non-verbaal.’

Praktisch
De training en workshop wordt op maat gemaakt. Het grootste leereffect wordt bereikt door twee verschillende dagdelen te plannen, met daartussen tijd om in de praktijk te oefenen. Maar een eenmalige sessie kan ook inspireren en een verandering bewerkstelligen

Voor meer informatie zie de  Flyer Passend Onderwijs, Passende Communicatie

Interesse?

Heb jij als leraar interesse in deze training voor jouw team? Of lijkt het je als directeur iets voor jouw school? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden!


Top